Vasemmiston täytyy saada vaalivoitto

Viime kuntavaaleissa tapahtui jotain suurta. Jotain suurempaa kuin ”Helsingin suurimman puolueen vaihdos”. Nimittäin enemmistön saamiseen tarvittiin päätöksenteossa leveämpi pohja kuin ”kaksi suurta puoluetta”.

Aiemmin kaudella 2008-2012 suhmuroinnin osuus oli lähes ääretön. Syy sille? Isojen puolueiden sanelupolitiikka.

Suurin puolue Kokoomus pystyi yhdessä toisen suuren puolueen kanssa päättämään miten halusi. Kokoomus otti kaveriksi milloin SDP:n ja milloin Vihreät. Selvää oli vain se että Kokoomuksen tahto toteutui.

Muutos tapahtui kuntavaaleissa 2012 jolloin Vasemmisto nosti kannatustaan Helsingissä yli 10%:iin. Tällä oli valtuuston muotoon se vaikutus että kaksi suurta puoluetta yhdessä ei enää pystynyt päättämän yksin asioista.

Kokoomus tarvitsi Vasemmiston vaalivoiton jälkeen nyt molemmat – niin SDP:n ja Vihreät toteuttaakseen tahtoaan. Tilanne vaikeni heti Kokoomuksen osalta.

Samalla Vasemmisto, Vihreät ja SDP olivat yhdessä niukka enemmistö valtuutetuista. Yhteistyötä tehtiin harmillisen vähän mutta kun sitä tehtiin niin mm. Kivinokka säilyi virkistyskäytössä ja subjektiivista päivähoitoa ei rajoitettu.

Kaikki kiitos punavihreän yhteistyön, johon tulevaisuudessakin mahdollisimman punainen valtuusto on ainoa tae.

Vasemmisto toimii niin Vihreiden kuin SDP:n kirittäjänä – viimeisemmän kohdalla ehkä jopa ohittaen kiritettävän. Kaikki kuitenkin muuttuu jos palaamme takaisin vuoden 2008 asetelmiin ja Kokoomuksen tahdon alle.

Vaikka suurin puolue olisi joku toinen on pormestaripeli sinetöinyt jo Kokoomukselle kannatustaan suuremman äänisaaliin. Seuraavalla kaudella meillä on iso Kokoomus ja muut porvaripuolueet vielä pienempiä kuin nyt.

Ainoa pelastus tilanteessa on isompi ja vahvempi Vasemmisto joka tekisi vähemmän houkuttelevaksi Vihreiden ja SDP:n diilit Kokoomuksen kanssa.

Kokoomuksen valta on sidottuna ”suurpuolue”-tilanteeseen. He tarvitsevat yksittäisiä isoja puolueita. Mitä enemmän puolueita tarvitaan enemmistön saavuttamiseksi sitä avoimemmaksi päätöksenteosta tulee. Isoja muutoksia huonompaan on vaikeampi salassa päättää kun puolueita on useampia – samalla suurempi osuus äänestäneistä helsinkiläisistä on päätösten takana.

Kansanvalta kiittäisi tilanteessa missä päätöksiin tarvittaisi yli kolme puoluetta. Tällä kaudella tilanne on jo ollut suhmuroinnin osalta siedettävä.

Kaikki kiitos Vasemmiston vaalivoiton. Se täytyy tapahtua jälleen.