Hajoitetaan palautuspolitiikka, ei mielenosoituksia!

Törmäsin tänään kirjoitukseen, jossa vaadittiin toimia Helsingissä käynnissä olevan mielenosoituksen ”hajoittamiseksi”. Tunnistin myös kirjoittajan koska hän istuu kanssani samassa lautakunnassa, jossa käymme läpi esimerkiksi julkisten alueiden käyttöä. Kirjoituksen perimäinen viesti oli se että mielenosoitusalue on pelottava (koska siellä käy rasisteja huutelemassa mielenosoittajille) ja ”kaikki sivullisetkaan eivät säästy huuteluilta”. Lisäksi kirjoittajan mielestä mielenosoitus mm. haittaa viihtyvyyttä.

Avatakseni kirjoituksen keskeisimmät väittämät on minun ensiksi todettava kirjoittajan olevan 1.) asiassa olevan keskeisen lautakunnan jäsen, 2.) ammatiltaan poliisi, 3.) hallituspuolue Kokoomuksen jäsen.

Väitteet turvattomuudesta voivat pitää tilapäisesti paikkansa, mutta vaaraa tai turvattomuutta ei koidu mielenosoittajista vaan ulkopuolisista rähisijöistä – joiden poistaminen on poliisin vastuulla. Olen ymmärtänyt että yhteistyö poliisin ja mielenosoituksen välillä on toiminut hyvin. Esimerkiksi kun mielenosoitus oli aiemmin viikon ollut Kiasman edessä ja poliisi näki aiheen siirtää mielenosoituksen muualle, niin muutos tehtiin sopusoinnussa nykyiselle paikalle. Näin toimittaneen tulevaisuudessakin. Mielenosoitus voi jatkuessaan varmasti siirtyä tarpeen vaatiessa vielä kolmanteenkin paikkaan.

Mitä tulee viihtyvyyteen on asia tietenkin omakohtainen, mutta vahingoista alueelle en ole kuullut tai siitä että alue olisi tavallista roskaisempi – päinvastoin. Mielenosoitus on tähän mennessä täyttänyt järjestelyjen puolesta kaikki vaatimukset.

Viihtyvyyteen liittyy vahvasti myös mielenosoituksen aihe joka varmasti useampaa suomalaista satuttaa syvästi. Meillä on nimittäin hallitus joka aikoo palauttaa ihmisiä sotaa käyviin maihin. Hallituksessa istuu puolueista Keskusta, Kokoomus ja Persut. Helsingin keskustassa järjestettävä mielenosoitus on muistutus Suomen hallituksen politiikasta, joka päivä. Mielenosoituksen ”hajoittaminen” istuu tässä skenaariossa siihen että asia halutaan lakaista pois päiväjärjestyksestä. Pois silmistä, pois mielestä.

* * *

Mitä tulee puheisiin mielenosoituksen hajottamisesta, niin otan ne erittäin vakavasti, ja en ollenkaan hyvällä.

Tulen alistamaan lautakunnan päätettäväksi kaikki virkahenkilöiden päätökset koskien minkäänlaista ”mielenosoituksen hajoittamista”, ja jokaisen päätöksen joka loukkaa tai vaikeuttaa mielenosoitusoikeutta Helsingissä.

Uskallan väittää että minulla on lautakunnan enemmistö takanani.

– Henkka Nyholm,
Yleisten töiden lautakunnan varapuheenjohtaja

Kirjoitus on ilmestynyt 22.2.2017 Uuden Suomen blogipalvelussa 
http://nyholm.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231967-hajoitetaan-palautuspolitiikka-ei-mielenosoituksia