Omaishoidon tuen leikkaus tehtiin kepulikonstein

Sunnuntaina Helsingin Sanomat (HS) kirjoitti Hanna Morjavasta, äidistä joka toimii lapsensa omaishoitajana ja jonka tuki on leikkaantumassa uudistettujen omaishoidon tuen kriteerien takia. Artikkelissa mainitaan että Hannan ”tuki pudonnee bruttona 544 eurosta 392 euroon. Vapaapäivien määrä laskee kolmesta kahteen.”

Kirjoitus lehdessä on hyvä, mutta se jättää harmillisesti kertomatta poliittisen puolen asiassa. Omaishoidontuen kriteereitä ei nimittäin ole käsitelty päätösasiana sosiaali- ja terveyslautakunnassa kertaakaan. Päättäjistä pelkästään lautakunnan puheenjohtaja Maija Anttila (sdp) on voinut asiaan puuttua, ja hänkin vain joululoman aikaan.

Miten tämä on mahdollista?

Sote-lautakunta käsitteli ja päätti vuoden lopulla käyttösuunnitelmasta, jossa mainitaan että omaishoidontuen kriteerit ja hoitoluokat päivitetään. Päätös ei merkinnyt vielä kuitenkaan omaishoidon tuen muutosten käsittelyä. Virkakoneisto halusi kuitenkin tulkita asian niin ja Helsinki, toisin kuin muut kaupungit jotka päättivät asiasta lautakunnissaan, oli tekemässä muutokset virkapäätöksellä.

Jotta lautakunnalla olisi mahdollisimman pieni aikaikkuna ottaa asia käsittelyyn tehtiin virkapäätös lautakunnan kokoustauolla joulukuussa, jolloin vain lautakunnan puheenjohtaja valvoo viraston päätöksiä. Samalla virkakoneisto rikkoi törkeästi herrasmiessopimusta siitä, että kokoustauoilla ei tule päättää painavista poliittisista asioista.

Vasemmisto on vaatinut kriteereitä lautakuntaan siitä asti. Olemme vaatineet asiaa kaupunginhallituksessa, lautakunnassa ja julkisuudessa.

Viimeisin käänne on huhu siitä, että asia tuodaan asianmukaisesti käsittelyyn lautakuntaan. Uskon tämän vasta nähdessäni sen toteutuvan. Samainen HS:n kirjoitus mainitsi asiasta ”keskusteltavan” tiistaina sote-lautakunnassa.

Päätös omaishoidon tuen kriteerien ja hoitoluokkien muodosta ei ole virkahenkilötasoinen päätös kun se vaikuttaa tukiin näin laajasti. Se ei ole sitä ollut ikinä ja asia tulee käsitellä viipymättä lautakunnassa. Vähempään ei tule suostua.

*Päivitys 14.3:
”Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti tänään vaatia kartoitusta uusista omaishoidon tuen kriteereistä. Kartoitus tuodaan lautakuntaan, ja sitä ennen alle 18-vuotiaiden omaishoitajien tukia ei muuteta uusien kriteereiden mukaisiksi.”
https://www.facebook.com/annavuorjoki/posts/1293561624065169