Oikeus vaatia toimeentuloa, jolla ei näe nälkää

Helsingin Sanomat uutisoi 5.5.2011 että ”Leipäjono saa lähdön Kalliosta”. Heikki Hurstin vanhempiensa jalanjäljissä pyörittämä Helsinginkadulla toiminut ruokajako siirtyy näillä näkymin tiloistaan tämän vuoden aikana. Uusista tiloista käydään neuvotteluja ja kaupungilta on tullut rohkaisevia viestejä ruokajaon säilymisen puolesta.

Harmittelen Heikki Hurstin päätöstä, vaikka samalla ymmärrän haluttomuuden toimia ympäristössä jossa jaloa toimintaa ei arvosteta. Olisin toivonut alueen asukkaiden yhteistä asukaspalaveria kyseisestä asiasta. Ehdotankin, että asukaspalaveri järjestetään vaikka Hursti on lähtöaikeistaan jo ilmoittanut. Harmi, että nyt muutamat soraäänet alueelta on saanut näin suuren painoarvon. Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön toimintaa, jos se alueelta lakkaa, tullaan kaipaamaan suuresti.

Ruokajako Kalliossa on hyvien kulkuyhteyksien varrella ja ainoa suuri ruokajakopiste kantakaupungissa. Seuraava suuri ruokajakopiste on metromatkan päässä Myllypurossa. Hurstin ruokajaon suuri suosio on osoitus alueellisesta tarpeesta ja toimivasta paketista. Köyhyyys ja köyhyyteen liittyvät ilmiöt ovat yhteisiä huolenaiheita mutta tämä episodi osoittaa että kaikki eivät halua nähdä köyhyyttä. Ruokajako on häädettävä ainoalla reilulla keinolla – lopettamalla tarve ruokajakoon.

Meidän täytyy pureutua ruokajakojen tarpeen taustalla olevaan syyhyn, joka on hälyyttävän alhainen perusturvantaso. Perusturva ja pienimmät vähimmäisetuudet ovat jääneet ansiotason nousun jalkoihin, esimerkiksi toimeentulotukea ei ole korotettu 20 vuoteen. Perusturvan jälkeenjääneisyyden korjaaminen toisi lopun perusturvalla elävien ihmisten tarpeelle luottaa ruokajakojen jalouteen saadakseen syötyä. Oman elämän rytmittäminen ruokajakojen ajankohtien mukaan loppuisi ja ruokajakoja pyörittävät yhdistykset pääsisivät keskittymään muuhun köyhyyden vastaiseen työhön.

Ruokajakopaikkoja ei voi lopettaa tai karkottaa ne täytyy poliittisilla päätöksillä tehdä tarpeettomiksi. Emme tarvitse ruokajakoja, tarvitsemme toimeentulon, joka riittää elämiseen.
Tarvitsemme yhteiskunnan, jossa ei nähdä nälkää.

Henrik Nyholm
Kallion Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja vapaaehtoinen Herttoniemen seurakunnan järjestämässä Myllypuron ruokajaossa

Kirjoitus on ilmestynyt Kallion Vasemmistoliiton blogissa 5.5.2011