Taidemuoto vailla vertaa: Kisafarssi

Lippujen hinnat. Jos lähtökohtana on rakentaa kisat VIP-katsomoiden yritysvieraiden ympärille on ymmärrettävää että budjettia suunniteltaessa suljetaan jääkiekkoa seuraava kisaväki ulos. Kansanjuhlia tai monipuolisesti jääkiekkoa syleilevät juhlat niistä ei tosin sillä reseptillä tule, päinvastoin. Tietoinen valinta kisajärjestäjiltä sulki fanit ulos katsomaan kotoa kisoja jotka pelataan samassa maassa. Paikanpäältä seuraaminen oli harvojen huvia, eikä kotona raikunut edes Mertaranta ilman lisämaksua.

Kisojen näkyvyys. Järjestäjien taidot osallistaa kisakaupunkilaisia olivat järkyttävän huonot. Kisojen järjestämisen aivomyrsky- ja suunnitteluosa tuotti tulokseksi pelkästään liikemiesten kesken toimivien urheilupomojen ajatuksen mielikuvituksettomasta kisaturnauksesta, jossa ainoana tapahtumatilana toimii Harkimon halli. Kisojen näkyvyys oli täten suuri rimanalitus ja kisat eivät näkyneet katukuvassa millään tavalla. Kertovaa on että joukkueiden ilmestyminen helsinkiläisiin yökerhoihin oli tuonut kysyvän ilmeen monen naamalle ”Ovatko MM-kisat täällä?”

Kokoomuslaisen urheilupomon, kokoomuslaisen urheiluhallin omistajan ja kokoomuslaisen kaupunginjohtajan omassa Helsinki-kuplassa kovalla rahalla luodaan puitteet kovan rahan osallistumiselle – muut osat yhteiskuntaa ei huomioida. Kisojen ympärillä tapahtuvan keskustelun laantuessa lipsahtaa ammattilaisjääkiekko jälleen pienen piirin kabinettipolitiikaksi ja ”ammattilaisjohtajien” suhmurointi jatkuu.

Maailmanpolitiikan nykytilan jäljittelyssä helsinkiläinen jääkiekkoturnaus osui napakymppiin. Plutokratian uusin taideteos (sen taidearvoa väheksymättä) olisi silti sääli jättää seisomaan ja versomaan uutta pahuutta kiekkomaailmaan. Vaatikaamme parempaa!

ps. Kisafarssin osapuolena toimi myös Veikkaus (aisaparinaan Canal+). Vapaaehtoisista kiekkoaktiiveista koottu Veikkauksen Melkein Leijona -äänestyskilpailun nimi ja voittajalle suunniteltu titteli oli ärsyttävyydessään lyömätön. Palkatta vuosikausia urheilun ja liikunnan eteen puurtaineiden henkilöiden nimittäminen joksikin jolla etuliittenä melkein on kerrassaan hävytöntä.

Ajatus hyvä, toteutus säälittävä. Nimiehdotuksia ensi kertaan: Todelliset Leijonat, Arjen Leijonat..